Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Λαχανοντολμάδες





Το λάχανο, σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας αφού περιέχει: βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Συνιστάται μάλιστα σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας, μελαγχολίας και χρόνιας κούρασης.
Υλικά
1 άσπρο λάχανο
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κιλό κιμά χοιρινό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
½ φλ. ρύζι καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού λάδι
2 αυγά
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μια τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου.
Ζεματάμε το λάχανο σε νερό που βράζει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χωρίζουμε τα φύλλα του.
Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, με τα χέρια μας.
Παίρνουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Βάζουμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο σε στρώσεις στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να σκεπάζονται οι ντολμάδες και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μη διαλυθούν οι ντολμάδες στο βράσιμο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50'- 55' λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε το ζουμί από τους ντολμάδες, μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ ½ ποτήρι νερό.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ.
Σιγά σιγά με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο μείγμα ζουμί του φαγητού, ανακατεύοντας.
Δένουμε την κρέμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά.
Μετά προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες, κουνάμε την κατσαρόλα, για να πάει η κρέμα παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Θερμίδες: 305 / μερίδα

Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι Ροδίτη ,Ρητινίτης Nobilis 2008 η μια Ρομπόλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου