Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Χοιρινό καρέ

Τσικνοπέμπτη σήμερα, Καλή αποκριά λοιπόν!

Λίγα λόγια για να θυμόμαστε γιατί τσικνίζουμε και αντί πατροπαράδοτες συνταγές, μια ακόμη συνταγή από τα «φιλομαγειρέματα».

Χοιρινό καρέ της Κλειούς.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη",βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.


Χοιρινό καρέ

Υλικά

1 κομμάτι καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 2 με 3 μπριζόλες για κάθε άτομο, ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας αφήσει το καρέ ολόκληρο, τα μπριζολάκια ενωμένα και το παραγγέλνετε μερικές ημέρες πριν από το κάλεσμα)
11/2 φλιτζάνι χυμό ανανά
1/1/2 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη ή θυμάρι
Ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το καρέ από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο σκεύος με καπάκι, αφού το έχουμε πλύνει καλά. Το περιχύνουμε με το χυμό ανανά και το κρασί, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα το τοποθετούμε σε μία γάστρα ή σκεπασμένο σκεύος και το βάζουμε στο φούρνο με την μαρινάδα , αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη.
Ψήνουμε για περίπου 2 ½ ώρες στους 170 με σκεπασμένο το σκεύος.
Στο τελευταίο τέταρτο ανοίγουμε τη γάστρα και πασπαλίζουμε το καρέ με την καστανή ζάχαρη. Το ψήνουμε για ένα τέταρτο χωρίς καπάκι, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.

Σος Ανανά

Ζωμός από την γάστρα
1 κ.σ. κόρν φλάουερ
1 κονσέρβα ανανά
1 κ.σ. μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι μεταφέρουμε τα ζουμιά από το ταψί και το βάζουμε με ελάχιστο ζεστό νερό, όπου έχουμε διαλύσει το κορν φλάουερ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Μόλις αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε τον ανανά με το ζουμί του , το μέλι αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με το καρέ, σε μπολάκι για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του


Καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά
6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κονιάκ

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη, όταν αρχίσει να διαλύετε ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι και τo κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας καούν και όταν χυλώσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με πατάτες, ρύζι, τη σος ανανά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και μία πράσινη σαλάτα.



Ένα ποτήρι Κοκκινόμυλος ποικιλία Merlot του κτήματος Τσέλεπου είναι ιδανική επιλογή γι’ αυτό το πιάτο.

2 σχόλια: