Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κόκορας κρασάτος

Χαθήκαμε εεεεεεεεεεεεε;
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήμασταν συνέχεια σε «φιλομαγειρέματα».

Την Παρασκευή στο Στέλιο και στη Φλώρα, φάγαμε τον κόκορα του ψαρά.
Τι εννοώ : Ο Στέλιος είναι δεινός ψαράς και συνήθως σπίτι του τρωμε ψάρι, αυτήν τη φορά φάγαμε κόκορα Λημνιό με χυλοπίτες ολικής αλέσεως Τρίπολης που έφτιαξε η Φλωρίτσα.

Κόκορας κρασάτος

Υλικά (για 6 άτομα)
500γρ. χυλοπίτες ολικής αλέσεως
1 κόκορα (η κότα) περίπου 1½ κιλό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλα δάφνη
2 φλιτζάνια φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο και λίγη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τον κόκορα. Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφού ροδίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε , λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τη φρέσκια ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα ή σε νταβά (ταψί με καπάκι), ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 25 με 30 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστό ρίχνουμε από πάνω τριμμένο κεφαλοτύρι και παρμεζάνα.

Το συνοδεύουμε με ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon, κτήμα Χατζημιχάλη, με το οποίο μαγειρέψαμε τον κόκορα

Καλή σας όρεξη και καλό χειμώνα!

2 σχόλια: