Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ρατατούιγ

Και νηστίσιμη τη λες !!!!(Η συνταγή περιλαμβάνεται στο 7ο τεύχος του Taste Advisor σας την δίνω όμως για όσους δεν την έχετε κατεβάσει).






Ρατατούιγ

Υλικά για 4-6 μερίδες

½ κόκκινη πιπεριά χωρίς τους σπόρους
½ κίτρινη πιπεριά χωρίς τους σπόρους
½ πορτοκαλί πιπεριά χωρίς τους σπόρους
5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
1 ½ κ.γ. σκόρδο λιωμένο,
½ φλ.τσαγιού χοντροκομμένο κρεμμύδι
3 ψιλοκομμένες ντομάτες (350 γρ. περίπου) καθαρισμένες από τη φλούδα και τους σπόρους
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
1 κλαράκι μαϊντανός, 1 δαφνόφυλλο

110-140 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες,
140 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες, 140 γρ. κολοκύθα κίτρινη κομμένη σε ροδέλες
4 ντοματίνια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
½ γλ. ξηρό θυμάρι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C , βάζουμε τις πιπεριές σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 15 λεπτά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. σκόρδο, το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, τον μαιντανό, τις ντομάτες και την δάφνη και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το βράσιμο, αλατίζουμε και βγάζουμε τα μυρωδικά από τη σάλτσα με μία τρυπητή κουτάλα. Κρατάμε 1 κ.σ. από τη σάλτσα και την υπόλοιπη την ρίχνουμε σε ένα πυρέξ. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 135°C και στρώνουμε τα λαχανικά, ξεκινώντας από το κέντρο του σκεύους και δημιουργώντας μία λωρίδα από διαφορετικές ροδέλες λαχανικών και δουλεύοντας ακτινωτά και εναλλάξ γύρω από την κεντρική λωρίδα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τα λαχανικά. Καλύπτουμε πολύ καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για 30 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε με σώς από τη 1 κ.σ. που είχαμε κρατήσει 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μπαλσάμικο αλάτι και πιπέρι.



Αυτή είναι η συνταγή του Τόμας Κέλερ, του μοναδικού αμερικάνου σεφ
με 3 αστέρια Michelin για τα εστιατόριά του. Στην ταινία Ρατατούης, η ρατατούιγ (πιάτο της νότιας Γαλλίας-Νίκαια) με την οποία ο Ρεμύ (ποντικός-
σεφ) καταπλήσσει τους Παριζιάνους και κυρίως τον στριμμένο κριτικό Anton
Ego, περιλαμβάνεται στο μενού του Κέλερ, που συνεργάστηκε ως σύμβουλος με τους παραγωγούς του φιλμ.

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί : Ιδιωτική Συλλογή Αντωνόπουλου

2 σχόλια:

  1. νοστιμοτατο και γευστικοτατο αυτο το πιατο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ και μοιάζει πολύ με το δικό μας μπριάμ ή τουρλού, η τεχνική είναι διαφορετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή