Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ρυζότο με άνθη Λεβάντας

Θυμόσαστε το blog event της Royal Coconut “Strawberries and Cherries”?????

Εκείνο που κέρδισα την καταπληκτική τριμμένη σκόνη βανίλιας από την Αϊτή και τα αποξηραμένα λέλουδα λεβάντας?????

Ε αυτό που δε ξέρετε είναι ότι ενάμισι μήνα τώρα κάθε μέρα, περιμένω το πακετάκι, αλληλογραφώντας καθημερινά με την Royal σε faceboukia and mail και η πρώτη λέξη είναι, ήρθε?????????? οχιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Και αφού απελπιστήκαμε και αποφασίσαμε ότι στα ταχυδρομεία Μονάχου και Παλαιού Φαλήρου, αρωματίζονται με τα δώρα μου, κατεβαίνω στο γραμματοκιβώτιο και τι να δω, το πολυπόθητο χαρτάκι ήταν εδώ, ανήμερα της αναχώρησης της Βασιλικής για Ελλάδα.

Μάλλον φοβήθηκε την έλευση…. Και σου λέει θεεεεςςςςς, άσε καλύτερα και αυτές είναι και οι δυο τσαούσες!!!!

Σήμερα λοιπόν πουρνό πουρνό, στο ταχυδρομείο και με το πακετάκι αγκαλιά, το απόγευμα θα σας μαγειρέψω, καλούδια με λεβάντα!!!!!! Και θα ακολουθήσουν μαγειρέματα και με την σκόνη βανίλιας!

Γύρισα λοιπόν σπίτι, με τα καλούδια ανά χείρας και ξεκινάω λεβαντομαγειρέματα!



Ρυζότο με φρέσκα μυρωδικά και λεβάντα



Υλικά για 4 μερίδες

• 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο

• 1 κουταλιά βούτυρο

• 1 κουταλιά ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλoκομμένη

• 300 γρ. ρύζι αρμπόριο

• 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

• 2 κουταλιές βασιλικός ψιλοκομμένος

• 2 κουταλιές ρίγανη ψιλoκομμένη

• 2 κουταλιές θυμάρι ψιλoκομμένo

• 40 γρ. παρμεζάνα

• αλατοπίπερο

• 1 κουταλιά άνθη λεβάντας

Εκτέλεση

Σοτάρετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε το ρύζι και σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό, μέχρι να απορροφηθεί από το ριζότο.

Προσθέτετε τα βότανα σβήνοντας τη φωτιά και ανακατεύετε καλά.

Σερβίρετε με αλατοπίπερο, παρμεζάνα και τα άνθη της λεβάντας.


Εβαλα και τα καλά σερβίτσια για να τιμήσω την Βασιλικούλα,  τι σοι Royal χωρίς κρύσταλα  ασημικά και πορσελάνες!!!!αλλά και για τη φίνα γεύση του πιάτου.

 

Τι κρασάκι πίνουμε:
Eυχές Ερατεινές 2009

Παραγωγός: Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός Οίνος

Ποικιλίες: Ασύρτικο, Chardonnay, Μαλαγουζιά

Αλκοόλ: 13%

Χαρακτηριστικά: Αχνοκίτρινο χρώμα και αρώματα λεμονιού, εσπεριδοειδών, μάνγκο, βουτύρου αλλά και νότες από λευκά άνθη. Στόμα τραγανό, καλοδομημένο με νόστιμα βοτανικά αρώματα (θυμάρι και αρμπαρόριζα). Επίγευση φρουτώδης.

Συνοδεύει: Ζυμαρικά και ριζότο, αγκινάρες, πιάτα με κολοκυθάκια και πιπεριές.





20 σχόλια:

  1. Μπράβο Ποπίτσα... πολύ ωραίο πιάτο. Περισσεύει λίγη λεβάντα να το φτιάξεις και για εμάς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόπη μου πολύ ωραίο το ρυζότο σου!!!
    Καλά μαγειρέματα με τα νέα σου δωράκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στελάκι, θα σου φυλάξω μεριδούλα και θα το ξαναφτιάξω! Πολύ φίνα και ιδιαίτερη γεύση, θα σου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοξόδευτη η λεβάντα, πάντα δημιουργική να είσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @γαστεροπλήξ, να είσαι καλά και σου κρατάω μεριδούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπο το πιάτο σου με τα άνθη λεβάντας. Ποτέ δε θα φανταζόμουν να το φτιάξω έτσι.
    Καλή συνέχεια στις δημιουργίες με τα καινούρια υλικά που επιτέλους παρέλαβες! :)
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέραααααααααααααα!!! Καταπληκτικο το πιάτο και οχι επειδή τα άνθη ήταν από μένα!
    φιλιά από Καβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Magda Καλημέρα! Πράγματι η γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη, θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω στο έπακρον τα καλούδια της Βασιλικούλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Royal, Coconitsa mou! Καλωσόρισες! Τα άνθη σου μοσχομύρισαν την κουζίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @manousina! Καλημέρα,για περάστε για μεριδούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαταπληκτικό το βρίσκω! Έχω λεβάντα στον κήπο μου αλλά δεν το αποφασίζω να την βάλω στο φαγητό! Αρωματίζω τα ντουλάπια μου αλλά για να την φάω......δεν ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Lila Μετά τη Βασιλική, λόγω χρώματος αυτό το πιάτο σου ανήκει!!!! Αν βάλεις μικρή ποσότητα, έχεις μόνο το άρωμα και ανεπαίσθητα στη γεύση, τόσο όσο, δοκίμασέ το και θα δείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή σου μέρα
    Πολύ ενδιαφέρον το πιάτο σου και δεν θα έλεγα όχι γιά μιά δοκιμή. Θα το προσπαθήσω.
    Μιά βόλτα από το σπιτικό μου θα σε αποζημιώσει γιά την γνωριμία σου με τα Εφτάνησα. Εφτανησιλωτικες γεύσεις θα αναρτήσω τον Σεπτέμβρη
    Νάσαι καλά
    Ντένης
    http://eftanhsa.blogspot,com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηρθα και πριν λιγες μερες εδω, αλλα δεν ειχα χρονο για σχολιο. Ποπη, τι ομορφο μπλογκ που εχεις! Και τι ωραια ιδεα αυτη με την λεβαντα. Καποτε αηορασα απο μια λαϊκη αγορα στην Καλιφορνια ενα αλατι με λουλουδια λεβαντας. Ο πωλητης μου ειπε να αλατιζω το χοιρινο και θα παιρνει ωραια γευση. Επισης να το χρησιμοποιω για να αρωματιζω ελαιολαδο και αυτο το εχω δοκιμασει με υπεροχα αποτελεσματα.
    Θελω να σε ρωτησω τι ρυζι χρησιμοποιησες? Επειδη στο μυαλο μου ρυζοτο ειναι μονο με Αρμποριο πες μου αν ειναι αυτο. Μια χαρα στεκεται παντως οτι κι αν ειναι ειναι γλασέ.
    Πολυ ενδιαφερουσα και η λιστα σου Ποπη. Σε χαιρετω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Dennis Kontarinis Καλημέρα σας!
    Η γνωριμία με τα Επτάνησα, είναι παλιά και κρατάει χρόνια! Η επίσκεψη όμως στο blog σας με αποζημίωσε και μου ξαναθύμισε, γεύσεις και ομορφιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Δεσποινάριον,
    Καλημέρα! και καλό μήνα!. Χρησιμοποίησα Αρμποριο και καλά που μου το θύμισες γιατί δεν το ανέφερα στα υλικά της συνταγής! Μου αρέσει η ιδέα του αλατιού με λεβάντα και με το χοιρινό θα πρέπει να δένει πολύ όμορφα!
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Να περνάς να σε τρατάρω όποτε θέλεις!
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το φαγητό στην εικόνα δε μου φτάνει,είναι μια μπουκιά!Να χρησιμοποιήσω περισσότερη δοσολογία στα υλικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε,
    Να χρησιμοποιήσεις ότι θέλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή