40 γρ. ρύζι γλασέ
3 κρόκοι αυγών
1 λίτρο γάλα
100 γρ. ζάχαρη ζάχαρη λεβάντας
4 - 5 σταγόνες μαστιχέλαιο , ή 2 κόκκους μαστίχας αλεσμένους μαζί με τη ζάχαρη
20 γρ. ρυζάλευρο
Διαδικασία:
Ρίχνουμε το γάλα και το ρύζι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με την λεβάντα και το ρυζάλευρο και μόλις το ρύζι μαλακώσει καλά, προσθέτουμε το μείγμα κρόκων-ζάχαρης-ρυζάλευρου μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαστιχέλαιο.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 - 8 χαμηλά ατομικά πυρίμαχα μπολ και τα βάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο ρίχνουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει στα 2/3 του ύψους των μπολ (μπεν μαρί). Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου, προσέθεσα την λεβάντα με τη ζάχαρη, πραγματικά πολύ ωραίος συνδυασμός, ευχαριστώ για την συνταγή της ζάχαρης με την λεβάντα την Funkycook!
Και λίγα μυστικά για τη χρήση της μαστίχας, μια σαν Χιώτισα που είμαι, κάτι ξέρω και εγώ!
Μαστίχα! Υλικό Ονείρου!
- Προτιμάτε τους κρυστάλλους και όχι την έτοιμη σκόνη, γιατί είναι πιο έντονο το αρωματικό αποτέλεσμα.
- Για να τους χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να τους κοπανίσουμε πολύ καλά σε γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Προσοχή: στο γουδί προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη, που βοηθάει να μην κολλήσουν στο γουδοχέρι.
- Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς, αν βάλουμε έστω και λίγο παραπάνω σε ένα γλυκό, θα πικρίσει. Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: για γλυκό 1 κιλού, η ποσότητα σε κρυστάλλους που αρκεί για να το αρωματίσει είναι 4 - 5 γρ.
- Όταν φτιάχνουμε ζεστές κρέμες, π.χ. πανακότα, επειδή μπορεί οι κρύσταλλοι να κολλήσουν στην κατσαρόλα, την περνάμε πρώτα με λίγο λάδι.
Η Μαστίχα της Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία, για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και ιατροσόφια, που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμακοποιίες. Έχει επίσης καταγραφεί στη διάρκεια των αιώνων, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και τη συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.
Γεννήθηκε στις αιγαιοπελαγίτικες όχθες και μπάρκαρε νωρίς νωρίς για κόσμους μακρινούς!
Αίγυπτο, Καρχηδόνα και Αραβία. Και αργότερα,Αλεξάνδρια, Δαμασκός, Βαγδάτη, Βενετία, Φλωρεντία, Μασσαλία, Λονδίνο. Ξεφορτώθηκε σε λιμάνια και πήρε το δρόμο της για τις κουζίνες, τις ποτοποιίες ή τα μπουντουάρ, μια και οι ωραίες όλων των εποχών τη χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό έλαιο για το σώμα τους και ως μέσο για μια σαγηνευτική αναπνοή.
Υπέροχη η ιδέα σου με τη λεβάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω κι εγώ να μου φέρουν άνθη λεβάντας από σπιτική γλάστρα να φτιάξω αυτή τη ζάχαρη.
Καλή εβδομάδα.
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Εύχομαι να είναι ενας καλύτερος μήνας!
Bαλθήκατε να με βάλετε να φάω τη λεβάντα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαστίχα στο ρυζόγαλο βάζω σχεδόν πάντα γιατί τη λατρεύω, τη λεβάντα είπαμε δεν την έχω μασουλίσει ακόμα!!
@Lila
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τη φας Λιλάκι,νομίζω ότι θα σου αρέσει!
Μόλις τώρα έριξα μια ματιά στο προφίλ σου κι είδα ότι κι εσύ είσαι στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με την κόρη μου,σε ευχαριστώ για τη συμπαράσταση σου στο πρόβλημα κι όπως μου έγραψες μακάρι να της βγει σε καλό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ και πάλι σε ευχαριστώ.
Φαντάζομαι θα είναι πολύ αρωματικό το ρυζόγαλο! Λεβάντα δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, μου αρέσει όμως η ιδέα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό μήνα!
@Ξανθή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις, στείλε μου το βιογραφικό της κόρης σου στο e-mail mou, ποτέ δεν ξέρεις από που μπορεί να έρθει η βοήθεια.....
Καλημέρα
@bigmama
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικό και γευστικό!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα και σε σένα!
Ποπη μου, εχεις δοκιμασει να χρησιμοποιησεις ελαιο μαστιχας αντι για κρυσταλλους η σκονη; Ειδικα για κρεμες που δε θελεις ιχνη σκονης ειναι ιδανικη. Παντα προμηθευομαι δυο μπουκαλακια πριν ταξιδεψω. Ειναι λιγο ακριβο αλλα μια σταγονα κανει θαυματα. Μοσχοβολησε παλι εδω σημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@δεσποινάριον,
ΑπάντησηΔιαγραφή'Εχεις απόλυτο δίκιο για το μαστιχέλαιο, είναι εξαιρετικό και δεν κολλάει και στην κατσαρόλα, δεν είχα όμως αυτή τη φορά για αυτό και έβαλα σκόνη. Σε 2 εβδομάδες όμως που θα είμαι στην Χιό, θα προμηθευθώ.
χχχ
Ευχαριστώ πάρα πολύ θα στο στείλω τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο τα συστατικά του τίτλου σε κάνουν να ... το ονειρεύεσαι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη ντελικάτη και φίνα συνταγή
Φιλιά
καλό μεσημέρι
@ Γιώργος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Γιώργο μου!
Καλό απόγευμα!
Η μαστίχα κάνει πολύ καλό για το έλκος στομάχου...υπάρχουν πολλές αναφορές επιστημονικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν? Ε allora?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να το επιβαιώσω ώς παθούσα!
Καλώστηνε!