Η φίλη μου η Αναφιώτισα, Έλενα, εκτός από την καταπληκτική συνταγή για το κουφέτο Ανάφης, μου έφερε κάππαρη, μαζεμένη με τα χεράκια της, ρίγανη και τυρί ξιάλι, κατσικίσιο τυρί στην άλμη.
Μέρες τώρα ψάχνω συνταγές για να τα αξιοποιήσω καταλλήλως.
Πριν περίπου 10 χρόνια ένα καλοκαίρι στην Ανάφη ( από τις πιο ωραίες μου διακοπές, μαζί με αυτές στην Μεσσηνιακή Μάνη) κάθε μέρα στο δρόμο για τη θάλασσα, βρίσκαμε και μαζεύαμε καταπληκτική κάπαρη και σε μια από αυτές τις διαδρομές, μια φοβερή γιαγιά μας είπε πως να την διατηρούμε.
Η Κυκλαδiτικη κάππαρη, είναι πιο ψιλή από την κάππαρη των άλλων περιοχών της Ελλάδας, όμως το ίδιο νόστιμη και γευστική. Τα κουμπιά είναι τα μπουμπούκια του φυτού και τα αγγουράκια, οι καρποί του.
Η κάπαρη αναφέρεται και ως το μικρό "ρόδο" της Μεσογείου. Συγκαταλεγόταν στα ορεκτικά των Αρχαίων Ελλήνων. Τρωγόταν μόνη της, με ξίδι ή νοστίμιζε φαγητά. Λόγω του μεγέθους της αλλά και της εξαιρετικής γεύσης της χρησιμοποιείται πολύ για να δώσει γεύση σε ντελικάτα εδέσματα και σάλτσες.
Της αποδόθηκαν και θεραπευτικές ιδιότητες, ότι γιατρεύει τη σπλήνα, τα σκουλήκια του εντέρου, τις αιμορροΐδες.
Πάμε τώρα και στην συνταγή
Πιτούλες με πέστο κάππαρης, ντομάτα και ξιάλι
Υλικά για 2 άτομα
150 γρ. ξιάλι , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμένη φέτα ή οποιοδήποτε άλλο γαλοτύρι
4 πιτούλες (βρήκα ελληνικές ωραιότερες για αυτή τη συνταγή από τις αραβικές, μικρές με ωραίο πάχος και τρυπούλες για να συγκρατούν και να εμποτίζονται από τα υλικά.
Για το πέστο κάππαρης:
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα (από τη γλάστρα μου)
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη με τα δάχτυλα
70 ml ελαιόλαδο
1 μέτρια ώριμη ντομάτα, σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι ανάλατοι (καθαρισμένοι) ή καρύδια χοντροκομμένα ή κουκουνάρια
Διαδικασία:
Πέστο: Χτυπάμε στο μπλέντερ το δυόσμο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κάππαρη, πιπέρι και τους ηλιόσπορους (ή τα καρύδια ή τα κουκουνάρια) και τα δουλεύουμε με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε οι ντομάτες να ψιλοκοπούν, αλλά να μην πολτοποιηθούν εντελώς.
Ρίχνουμε σταγόνες λάδι στις πιτούλες , μοιράζουμε πάνω τους το πέστο και το τυρί και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
Η αυθεντική συνταγή είναι με ντάκους και είναι της Νένας Ισμυρνόγλου
Συνοδεύουμε το πιάτο μας
Με μία Ρετσίνα Μεσογείων από το οινοποιείο του Κτήματος Βασιλείου με με οξύτητα και άρωμα πεύκου που ταιριάζει με τα άσπρα ελληνικά τυριά.
Μέρες τώρα ψάχνω συνταγές για να τα αξιοποιήσω καταλλήλως.
Πριν περίπου 10 χρόνια ένα καλοκαίρι στην Ανάφη ( από τις πιο ωραίες μου διακοπές, μαζί με αυτές στην Μεσσηνιακή Μάνη) κάθε μέρα στο δρόμο για τη θάλασσα, βρίσκαμε και μαζεύαμε καταπληκτική κάπαρη και σε μια από αυτές τις διαδρομές, μια φοβερή γιαγιά μας είπε πως να την διατηρούμε.
Η κάπαρη αναφέρεται και ως το μικρό "ρόδο" της Μεσογείου. Συγκαταλεγόταν στα ορεκτικά των Αρχαίων Ελλήνων. Τρωγόταν μόνη της, με ξίδι ή νοστίμιζε φαγητά. Λόγω του μεγέθους της αλλά και της εξαιρετικής γεύσης της χρησιμοποιείται πολύ για να δώσει γεύση σε ντελικάτα εδέσματα και σάλτσες.
Της αποδόθηκαν και θεραπευτικές ιδιότητες, ότι γιατρεύει τη σπλήνα, τα σκουλήκια του εντέρου, τις αιμορροΐδες.
Πάμε τώρα και στην συνταγή
Πιτούλες με πέστο κάππαρης, ντομάτα και ξιάλι
Υλικά για 2 άτομα
150 γρ. ξιάλι , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμένη φέτα ή οποιοδήποτε άλλο γαλοτύρι
4 πιτούλες (βρήκα ελληνικές ωραιότερες για αυτή τη συνταγή από τις αραβικές, μικρές με ωραίο πάχος και τρυπούλες για να συγκρατούν και να εμποτίζονται από τα υλικά.
Για το πέστο κάππαρης:
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα (από τη γλάστρα μου)
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη με τα δάχτυλα
70 ml ελαιόλαδο
1 μέτρια ώριμη ντομάτα, σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ηλιόσποροι ανάλατοι (καθαρισμένοι) ή καρύδια χοντροκομμένα ή κουκουνάρια
Διαδικασία:
Πέστο: Χτυπάμε στο μπλέντερ το δυόσμο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κάππαρη, πιπέρι και τους ηλιόσπορους (ή τα καρύδια ή τα κουκουνάρια) και τα δουλεύουμε με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε οι ντομάτες να ψιλοκοπούν, αλλά να μην πολτοποιηθούν εντελώς.
Ρίχνουμε σταγόνες λάδι στις πιτούλες , μοιράζουμε πάνω τους το πέστο και το τυρί και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
Η αυθεντική συνταγή είναι με ντάκους και είναι της Νένας Ισμυρνόγλου
Συνοδεύουμε το πιάτο μας
Με μία Ρετσίνα Μεσογείων από το οινοποιείο του Κτήματος Βασιλείου με με οξύτητα και άρωμα πεύκου που ταιριάζει με τα άσπρα ελληνικά τυριά.
Νοστιμότατο ορεκτικό για κάθε ώρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Πέστο κάπαρης! Πολύ ωραία ιδέα! Μου αρέσει πολύ η κάπαρη και αυτό το μεζεδάκι φαίνεται νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο κρατα ακομα το καλοκαιρι, και οι φρεσκες ντοματουλες, αυτα ειναι πολυ νοστιμα. Τωρα εδω η καπαρη ειναι λιγο τσιμπημενη, αλλα το πεστο καπαρης οπως το περιγραφεις ειναι εξαιρετικη ιδεα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα. Έχω φέρει δυο βάζα από Τήνο και αναρωτιώμουν πως θα τα καταναλώσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Νατάσα, πραγματικά και νομίζω ότι το πέστο δυόσμου/κάππαρης, σε συνδυασμό με τα πιτάκια, κάνει τη διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@big mama, περίμενε έρχονται και άλλες συνταγές με κάππαρη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Δεσποινάριον,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς οι τυχεροί στο Ελλαδίτσα, μπορούμε για αρκετό καιρό να χαιρόμαστε αυτές τις γεύσεις φρέσκιες, εσένα θα σου φυλάξω να σου δώσω τέτοιο πέστο (διατηρείται τέλεια )όταν έρθεις και κάππαρη επίσης χχχχ
@manousina, Θα βάλω και άλλες συνταγές με κάππαρη και τρόπους για να την χρησιμοποιείς σαν σάλτσα κρέατος και ψαρικών για όλο το χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήωραιότατο πρέπει να είναι! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα, καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo pesto καταπληκτικό! Έχω κάπαρη σπιτική από την Τήνο, θα το δοκιμάσω!
Η συνταγή πρέπει να είναι νοστιμότατη. Οι φωτογραφίες όμως, κάνουν τη διαφορά ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν:
ΑπάντησηΔιαγραφή1ον. Δοκίμασα τα Μαφινοφανουροπιτάκια...ποιήμα και από ποσότητα ό,τι πρέπει, Μπράβο ξανά Ποπίτσα που κράτησες τη μερίδα μου
2ον. Φέρε γρήγορα το πέστο για να φτιάξω και αυτή την πρόταση :-)
(500 κιλά θα γίνω και πάει τσάμπα το κολύμπι).
@Λιλάκι! Καλημέρα καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
@ Ελένη, νοστιμότατη ακόμη και για σένα που δε σου πολυαρέσει ο δυόσμος, γιατί δεν περνάει και τόσο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Stylianos Στελάκι θα σου φέρω και πέστο και μη φοβάσαι, το πέστο δεν παχαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Κυριακή φεύγω για Νάξο ελπίζω να βρω Κυκλαδίτικη κάπαρη και επιστρέφοντας να δοκιμάσω τη συνταγή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περνάς!!
@ Ξανθή μου, σε ζηλεύω, ή Νάξος είναι όμορφη και γεμάτη καλούδια, να περάσεις πολύ πολύ καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήοι πιτουλες σου ειναι στο DOnkey!
ΑπάντησηΔιαγραφήthank u donkey mou!
ΑπάντησηΔιαγραφή