Καλημέρες καλό Σαββατοκύριακο και καλό Φθινόπωρο! Ξεκινήστε γρήγορα μαγειρέματα γιατί γύρισε η Royal και θα μας τσακίσει!
Φύγαμε από την μακρινή και όμορφη Ανάφη και πήγαμε στην πρωτεύουσα Σύρο!
Συριανή Καππαροσαλάτα με πουρέ πατάτας διασκευή συνταγής της Μυρσίνης Λαμπράκη από το Γαστρονόμο
Υλικά (για 4 άτομα):
4 μεγάλες πατάτες, ακαθάριστες
5 κουτ. σούπας κουμπιά κάππαρης, ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
3 σκελίδες σκόρδου, λοιωμένες
100 ml εξαρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4 - 5 καππαρόφυλλα
για το γαρνίρισμα
Διαδικασία:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, όπως είναι με τη φλούδα, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις λιώνουμε με το πιρούνι .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη κάππαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά ανακατεύοντας ώστε να αφομοιωθεί από τον πουρέ. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε το αλάτι, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον καθώς η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή. Γαρνίρουμε με ολόκληρα καππαρόφυλλα.
Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα... Έτσι λεει ο μύθος............................
Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι λευκό Σγουρίδη 2009
Πολυποικιλιακός οίνος, λευκοκίτρινος με φρουτώδη χαρακτήρα και πλούσιο άρωμα.
Παράγεται από τις ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο και Trebbiano Toscano.
Ταιριάζει με :Πουλερικά Μαγειρευτά Λευκά, Πουλερικά Ψητά Φούρνου, Σαλάτες Λαχανικών Ανάμικτες, Σαλάτες Λαχανικών Απλές, Σαλάτες Χορταρικών Ανάμικτες, Σαλάτες Χορταρικών Απλές, Ψάρι Παχύ Ψητό Σχάρας, Ψάρι Τηγανητό
Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 11 °C.
την λατρεύω,την τσακίζω!!!!από κάπαρη η Ιταλία μπόλικη όπως θα ξέρεις :)))
ΑπάντησηΔιαγραφή@Και λοιπόν;E allora? Που είσαι εσύ? Χάθηκες, ναι ναι το ξέρω ότι έχει μπόλικη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ενταξει, δεν υπαρχει περιπτωση, θα τη φιαξω με καπαρες απο γυαλακι. Τωρα στα καπαροφυλλα θα τα χαλασουμε λιγο, αλλα δεν γινεται να τα εχουμε ολα. Απο πατατες ομως.. σκιζουμε ε; γιουκον γκολντ και ξερο ψωμι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Δεσποινάριον, να τη φτιάξεις να τη φτιάξεις, θα σου αρέσει πολύ. Θα γίνει σούπερ και χωρίς καππαρόφυλα, τις πατάτες όμως τις θέλω τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Ωραία σαλατούλα... έχω καιρό να φάω κάππαρη. Δεν τη χρησιμοποιώ συχνά. Καιρός να το διορθώσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
@my little expat kitchen Καλημέρα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τη χρησιμοποιείς, μπορείς και όλο το χειμώνα σε μαρινάδα για ψάρια και κρέατα!
Μια μεριδούλα και για μένα παρακαλώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Νατάσα, σε περιμένει η μεριδούλα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦεύγω αλλά υπάρχει μια πρόσκληση για σένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, αλλά και οι φωτογραφίες είναι σούπερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ποπίτσα
Λατρεύω την κάπαρη!!!Εκπληκτική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
@Stylianos! Στελάκι, μαθαίνω, μαθαίνω, περίμενε να δεις τι θα φας σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ξανθή, σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλά να περάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ευα, Κι εγω κοριτσάκι, Καλημέρα και καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα λιλά μου σε περιμένει παιχνιδάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο χορός της κάπαρης καλά ΄κρατεί και καλά θα κάνει να κρατήσει ακόμη περισσότερο!
@Lila
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ Λιλάκι, έπαιξα ήδη, καλή εβδομάδα!