Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Chicken Tetrazzini


Κάνοντας μια μικρή ανακατάταξη στα ράφια της κουζίνας μου και ψάχνοντας τα βιβλία μαγειρικής που είχα φοιτήτρια στην Αμερική, βρήκα μία ιδιόχειρη συνταγή. Σε ένα μικρό χαρτάκι, μισοσβησμένη, από τον καιρό που πέρασε, γραμμένη πρόχειρα, στο πόδι........

Κοτόπουλο Τετραζίνι

Πριν λοιπόν από αρκετά χρόνια όταν γνώρισα την πεθερά μου, Donna Marie και έμεινα για λίγες ημέρες μαζί της , μας μαγείρεψε αυτό το φαγάκι , με υπόλοιπα από κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας και με ξετρέλανε. Σε ένα από τα βιβλία μαγειρικής που μου χάρισε, μου έβαλε μέσα χωρίς να το ξέρω την αγαπημένη συνταγή. Το χαρτάκι ταξίδεψε ωκεανούς και παρέμεινε στο βιβλίο αρκετά χρόνια.....Τιμής ένεκεν λοιπόν θα φτιάξω τη συγκεκριμένη συνταγή.

Το πιάτο είναι Αμερικάνικο και λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι προς χάριν της Luisa Tetrazzini (The Florentine Nightingale)(, διάσημης σοπράνο το 1871.

Την εποχή εκείνη ήταν πολύ συνηθισμένο οι chef να εμπνέονται και να δίνουν στις καινούργιες τους συνταγές ονόματα από διάφορες πριμαντόνες και επιφανείς προσωπικότητες.

Πάμε στην συνταγή

Υλικά

3, 4 φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κατά προτίμηση βρασμένο)

Αλάτι πιπέρι

1 ξηρό κρεμμύδι λεπτοκομμένο

1 πακέτο πάστα λιγκουίνι ή πάστα που συγκρατεί σος

6 κ.σ. βούτυρο
¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κονσέρβα μανιτάρια, κομμένα

1 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

2 φλ. ζωμό κοτόπουλο

½ φλ. dry sherry

1/3 φλ. παρμεζάνα


Διαδικασία

Βάλτε σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν 3 κουταλιές από το βούτυρο. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε ώσπου να μαραθούν προσθέστε το κρεμμύδι και σβήστε με το sherry. Αφήστε στην άκρη.

Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό λίγο λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στο πακέτο.

Σε κατσαρολάκι, λιώστε τις 2 υπόλοιπες κουταλιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ενώ ανακατεύετε με το σύρμα. Συνεχίστε το ανακάτεμα 2΄ ακόμη και κατόπιν προσθέστε λίγο-λίγο το ζωμό χωρίς να σταματήσετε.

Δυναμώστε την φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα 2΄. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε το να βράσει ώσπου να πήξει.

Προσθέστε, το αλατοπίπερο.

Στρώστε τα μακαρόνια στον πάτο ενός ρηχού πυρέξ και περιχύστε τα με την μισή σάλτσα.

Αραδιάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μανιτάρια και περιχύστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα.

Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ψήστε το φαγητό στους 180οC, 30΄περίπου.

Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι,


Atlantis - Ροζέ 2009

Ποικιλία Ασύρτικο και Μαντηλαριά
Ροζέ Ξηρός Επιτραπέζιος
Χαρακτηριστικά: Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Αρώματα φράουλας, μήλου και κερασιού με νότες δαμάσκηνου. Η σχετικά υψηλή οξύτητα του Ασύρτικου του χαρίζει φρεσκάδα και νεύρο.
Οινοποίηση: Κλασσική λευκή οινοποίηση.
Αιθανόλη: 12.5 % vol.
Δυνατότητες παλαίωσης: 2-3 έτη
Συνοδεύει: Σαλάτες, ζυμαρικά και κοτόπουλο με ελαφριές σάλτσες
Σερβίρισμα: στους 8-10 °C

Τιμή 7 ευρώ

26 σχόλια:

  1. Μπράβο Πόπη ωραία συνταγή και εύκολη!
    Μία ερώτηση dry sherry...με τι άλλο το αντικαθιστώ!!
    Μ αρέσει τιμής ένεκεν της σοπράνου..της πεθεράς και στο μισοσβημένο χαρτάκι!
    Φιλιά πολλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας τα υλικά και μόνο , καταλαβαίνει κανείς το γευστικό αποτέλεσμα, Θα την δοκιμάσω αυριο κιόλας, μιάς και εχω περίσευμα απο το κοτόπουλο που εψησα σήμερα. Συγχαρητήρια και σε σένα αλλά και στην πεθερά σου για την ωραία συνταγή. Χάρηκα που σε βρήκα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Eva Το αντικαθιστάς με port ή μαυροδάφνη, της τιμησα όλες δε μπορείς να πείς....φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Riri
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, είναι εύκολη νόστιμη και οικονομική. Και γω χάρηκα που σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε θα'λεγα όχι για ένα ποτήρι ελληνικό κράσί...το

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @E allora
    Να σου στείλω βρε κοριτσάκι!
    Φιλιά πολλά, καταλαβαίνω τι λές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @kitchenstories
    Σ' ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ξανθή,
    Νασαι καλά Ξανθή μου, Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτικό κοτόπουλο με pasta. Το έχω φάει από την Ποπίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύκολη και νοστιμότατη η συνταγή σου..

    και το κρασάκι στο τέλος νεκταρ

    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Stylianos/https://motoroutes.wordpress.comΝασαι καλά Στελάκι, περιμένω μαγειρική στους 2 τροχούς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μarion
    Σ' ευχαριστώ πολύ, ναι το κρασάκι είναι νέκταρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο φαγητό!!!!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Asteri
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυή η χρήση υλικών που έχουν "ξεμείνει" και φτιάχνουν ένα νέο γευστικό φαγάκι, είναι η προσωπική μου χαρά μέσα στην κουζίνα.
    Οι αδελφές της μάνας μου (τα λίγα συγγενικά πρόσωπα που με συνδέουν με τις ρίζες μου) τις ονομάζουν απλώς "τα πειράματά" σου...
    Γευστικότατη διαβάζετε Πόπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Penelope
    Η μία γιαγιά μου έλεγε σήμερα έχουμε ρετάλια και η άλλη η comme il faut pot pourri!
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία συνταγή...πολυταξιδεμένη και γεμάτη αναμνήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Natasha
    Έτσι όπως τα λες και η γεύση είναι η πιο δυνατή μνήμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α παπα πως το εχεις κανει ετσι και στεκεται μονο του και δεν εχει σωριαστει στο πιατο; Εισαι μεγαλη μαγισσα χαρα μου! Εμενα θα μου αρεσει πολυ, αλλα εχω στο σπιτι ενα ατομο που δεν τρωει οτι εχει φτερα! Ακου τωρα! Μα μας περιοριζουν βρε χαρα μου! ΦΦ! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Δεσποινάριον!
    Γλυκό μου Δεσποινάριον, το φωτογράφισα την επόμενη ημέρα για να στέκεται μοναχούλη του!
    Ξέρω πολλά ατομάκια που λόγω στρατού-λένε- δεν τους αρέσουν τα φτερωτά....γίνεται όμως και με τόνο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @eatgreek.net
    Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Σου έχω πει πόσο πολύ μου αρέσει το portal σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία συνταγή!! Συνδιάζει τα περισσότερα από τα αγαπημένα μου υλικά για μαγειρική!! Θα τα λέμε λοιπόν και διαblogικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Arti
    Σε ευχαριστώ πολύ, σίγουρα θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή