Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ζουμερό και ξεροψημένο κοτοπουλάκι!

Νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο, σε πήλινη Σιφνέικη κοτοπουλιέρα!


Πριν από πολλά χρόνια σε διακοπές στη Σίφνο, αγόρασα μία πήλινη κοτοπουλιέρα.

Οι Σιφνιοί εκτός από την κουζίνα τους (Τσελεμεντές) τις παραλίες τους, τα πανέμορφα σοκάκια, γεμάτα εκκλησάκια, αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, με κήπους και λουλουδιασμένες αυλές φημίζονται και για την αγγειοπλαστική τους.

Η πλούσια ύπαρξη πρώτων υλών στο νησί (κοιτασμάτων αργίλου, άφθονα νερά, δυνατός ήλιος), καθώς και τα επιδέξια χέρια των τεχνιτών βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης.

Τα αγγειοπλαστεία (γνωστά και ως τσικαλάδικα) ήταν εγκατεστημένα στην ενδοχώρα κοντά στον Αρτεμώνα και το Άνω Πετάλι, προκειμένου να προστατευθούν από τις επιδρομές των πειρατών που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο. Αργότερα μεταφέρθηκαν στους όρμους του νησιού και ιδιαίτερα σε αυτούς που ήταν προστατευμένοι από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Οι Σιφνιοί διέδωσαν την τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ πάρα πολλά αγγειοπλαστεία έχουν ιδρυθεί από Σιφνιούς ή από άλλους οι οποίοι έχουν μαθητεύσει κοντά τους.

Συνταγούλα τώρα,

Κοτόπουλο στην κοτοπουλιέρα με δενδρολίβανο

1 ¼ φ. άσπρο ξηρό κρασί

2 κ.σ. μαρμελάδα από φρούτα του δάσους

6 σκελίδες σκόρδο

2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

1 μεγάλο κοτόπουλο, κατά προτίμηση, ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2 κιλά

αλάτι πιπέρι

και λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C /350F/4G

Σκουπίζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο μέσα έξω και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.

Αναμειγνύουμε την μαρμελάδα με το κρασί χτυπώντας τη με ένα δάρτη ή στο moulti σε διακοπτόμενη λειτουργία και τοποθετούμε το μείγμα στον πάτο της γάστρας, από πάνω βάζουμε το δενδρολίβανο και τις σκελίδες του σκόρδου.

Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από αυτή την επίστρωση σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.

Βγάζουμε το καπάκι και τρίβουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο, προσεκτικά για να μην καούμε. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 1 ακόμη ώρα, ανάλογα το φούρνο, το κοτόπουλο πρέπει να είναι ροδοκόκκινο από έξω και ζουμερό από μέσα.

Αφού λοιπόν βεβαιωθήκαμε ότι είναι καλοψημένο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες.
Αφαιρούμε το περιττό λίπος από τη γάστρα και παίρνουμε το ζουμάκι που έμεινε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε λίγο corn flour (1 κ.σ.) και ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά, δένουμε τη σαλτσούλα μας για να τη σερβίρουμε το με κοτόπουλο
Αν το ζουμάκι από την γάστρα δεν είναι αρκετό προσθέτουμε λίγο ζωμό από κοτόπουλο.



Συνοδεύουμε, ιδανικά με πουρέ φρέσκιας πατάτας .

Συμβουλή, (οι έχοντες ζήσει στο Αμέρικα, γνωρίζουν) , αν το συνοδέψετε με πουρέ, κάντε βουναλάκι, ανοίξτε τρυπούλα και ρίξτε τη gravy –σαλτσούλα μέσα- κόλαση!
Συνοδέψτε το, με πολλά ποτηράκια, Ζίτσα Primus, 2009


Ποικιλία:Ντεμπίνα από τη Ζίτσα.



Χαρακτηριστικά: Λαμπερό απαλό χρυσοπράσινο χρώμα, άρωμα λεπτό από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, γεύση νεανική, φινετσάτη με οξύτητα που αναδεικνεύει τη φρεσκάδα των φρούτων.

Συνοδεύει: Λευκά κρέατα, ψάρι, οστρακοειδή. Ιδανικό και ως απεριτίφ!

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου: 10-12 °C.  τιμή 10 ευρώ






28 σχόλια:

  1. ενδιαφερουσα προταση η μαρμελαδααααα... και σημερα σαβββατο απογευμα..χμ.. την δευτερα τρεχω για μαρμελαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Zeta mea Ενδιαφέρουσα ναι, αρκεί να σου αρέσουν οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου αρέσουν οι φωτοπαρουσιάσεις σου :)

    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @E Αllora, Προσπαθώ πολύ για να μεταφέρω την εικόνα, μου αρέσει η φωτογραφία αλλά τα μέσα είναι ελαφρώς πενιχρά.!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγή. Σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμο με την μαρμελάδα.
    Και το ψήσιμο στο πήλινο το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σας εχω μια προσκληση για παιχνιδιιιιιιιιιι... φιλακιααααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι υπέροχο σκεύος είναι αυτό! Μέσα σε τέτοια παραδοσιακά σκεύη μαγειρεύονται τα πιο νόστιμα φαγητά!!!! Ωραία συνταγή. Συμφωνώ για την τρυπούλα στον πουρέ και ας μην έχω ζησει στο Αμέρικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Marion, Το πήλινο κάνει όλη τη διαφορά, κανονικά θα έπρεπε να το ψήσω στους 50 για 12 ώρες και μετά να το δυναμώσω και γίνεται λουκουμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Zeta mea Σ, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, το έχω όμως ήδη παίξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Manousina, Σίγουρα η τρυπούλα αφήνει τη σαλτσούλα να κάνει λιμνούλα και σλουπσσσσσσσσσσσσσσσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα γύρισα κι εγώ!!
    Η συνταγή σου εκπληκτική θα δοκιμαστεί σύντομα, όταν βάλουμε σειρά και πάλι,δυστυχώς δεν υπάρχει το σκεύος!!
    Η δε πρόταση του κρασιού σου υπέροχη λατρεύω τη Ζίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ξανθή
    Καλημέρα Ξανθούλα, καλωσόρισες! Εϋχομαι να ξεκουράστηκες και να πέρασες καλά!
    Μπορεί να γίνει και σε μεταλική γάστρα με καλό αποτέλεσμα.
    Φιλιά και μενα μου αρέσει η Ζίτσα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόπη καλημέρα!!Από πού να ξεκινήσω?
    Παράδοση ... Τέλεια η συνταγή,τέλεια παρουσίαση..τέλειο κ το κοτοπουλάκι το σπιτίσιο(έτσι τα λέμε στο χωριό).
    Σκέυος κι εγώ δέν έχω αλλά θα αποκτήσω σύντομα!
    Η σαλτσούλα φαίνεται υπέροχη!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Eva Καλημερούδια κοριτσάκι, Νασαι καλά για τα γλυκά λογάκια, μ' αρέσει το σπιτίσιο ωραία τα λέτε στο χωριό. Σκεύος να αποκτήσεις, κάνει τη διαφορά....
    Φιλιά καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίο φαγητό! το συγκεκριμένο σκέυος δεν το έχω αλλά έχω πήλινο γιουβέτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Asteri Μπορείς να το φτιάξεις και στο πήλινο γιουβέτσι αρκεί να έχει καπάκι ή να το σκεπάσεις.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είχα ένα τέτοιο σκεύος για σχεδόν 10 χρόνια, μέχρι που μου ράγισε μετά από ένα ψήσιμο σε υπαίθριο bbq. Είναι η γεύση του τόσο διαφορετική, όταν ψήνεται. Φαντάζομαι πως και η μαρμελάδα εδώ κάνει την διαφορά.
    Το πήλινο γιουβέτσι που έχω τώρα δεν έχει καπάκι, αλλά συχνά το σκεπάζω με λαδόχαρτο που δενω με σπάγγκο μαγειρικής και μετά με αλουμινόχαρτο. Είναι πάντα τα μαγειρέματά του πολύ διαφορετικά σε γεύση. Από γεμιστά λαχανικά μέχρι κοτόπουλο.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @eatgreek!
    Καλή εβδομάδα! Σ' Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Penelope
    Πραγματικά η γεύση είναι πολύ διαφορετική σε αυτά τα σκεύη, πολύ καλή η ιδέα σου για σκέπασμα με το λαδόχαρτο και το αλουμινόχαρτο.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ουάου τέλεια η κοτοπουλιέρα...
    Φαντάζομαι γεύση το κοτόπουλο!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Νατασούλα μου
    Καλημέρα, πολύ ωραία γεύση πραγματικά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ποπίτσα
    εξαιρετικό κοτοπουλάκι σε καταπληκτικό σκεύος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ααα εμένα μου είχαν φέρει ένα παρόμοιο σκεύος και μου είπαν ότι είναι για γιουβέτσι. Ποτέ δεν σκέπτηκα να βάλω κοτόπουλο. Για κοτοπουλιέρα έχω μια όρθια αλλά δεν την χρησιμοποιώ γιατί λερώνει πάρα πολύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Στυλιανός
    Στελάκι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @my little Prince Nikolas
    Καλωστηνε! αν προσέξεις το σχήμα του θα δείς ότι χωράει τέλεια το κοτόπουλο, όμως φαντάζομαι ότι θα μπορούσες να κάνεις και γιουβέτσι, αν και συνήθως είναι στρογγυλό το τσουκάλι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. το καλοκαίρι πηγα Σίφνο και η αλήθεια είναι οτι κοιταζα τις γάστρες και πολύ τις λυμπήστηκα,κοτοπουλιέρα δεν είδα ή για να είμαι ειλικρινής αν ειδα θα την πέρασα για γάστρα απλά :)
    Πολύ το σκεφτόμουν λοιπόν να πάρω μια και φημίζονται για τα κεραμικά τους αλλά χωρίς αμάξι δύσκολα την μεταφέρεις (εχεις και τον κινδυνο να σου σπάσει).Next time!
    Πάντως το φαγάκι σου πρέπει να βγήκε λουκούμι από εκει μέσα!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Pandora
    Το φαγάκι ήταν σούπερ, έχεις δίκιο για τη γάστρα και τη μεταφορά της δεν είναι απλό.
    Αμα ξαναπάς όμως και μπορείς να πάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή