Έλειψα και λείπω για λίγες ημέρες και κανονικά η συνταγή θα έπρεπε να είναι Χιώτικη αλλά φτιάξαμε ένα καταπληκτικό Αναφιώτικο γλυκό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας!
Το θαυμάσιο Αναφιώτικο μέλι, αξιοποιείται τέλεια κυρίως στο διάσημο γλυκό "κουφέτο", το βιάγκρα της Ανάφης ! Πρόκειται για καβουρντισμένα αμύγδαλα με μέλι, που προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια, εξ' ου και το όνομα του. Τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν το πατροπαράδοτο κουφέτο (από μέλι και αμύγδαλο), Αγνό Αναφιώτικο θυμαρίσιο μέλι ανακατεμένο με ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψιχα. Είναι το γαμήλιο γλυκό του κουταλιού αρκετών νησιών των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και της Ανάφης.
Η συνταγή είναι της Christie, της μανούλας της φίλης μου της Έλενας.
Γλυκό Κουφέτο Ανάφης
½ κιλό αμύγδαλα ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
1 κιλό θυμαρίσιο μέλι
1 ξύλο κανέλας
Λίγη αρμπαρόριζα
1 σφηνάκι κονιάκ
Εκτέλεση
Βάζετε σε μία κατσαρόλα, τα αμύγδαλα, το 1/3 μέλι , το ξυλάκι κανέλας και την αρμπαρόριζα.
(Κανέλα και αρμπαρόριζα, προαιρετικά για το άρωμα)
Τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα, ελαφρώς να καβουρδιστούν. Όταν ροδίσουν, ρίχνετε το υπόλοιπο μέλι και τα αφήνετε να πάρουν μία δυνατή βράση.
Είναι έτοιμο όταν τα αμύγδαλα και το μέλι έχουν δέσει.
Το αδειάζετε σε πιατέλα να κρυώσει και γεμίζετε αποστειρωμένα βαζάκια.
Το γλυκό σερβίρεται σε ανοιχτή πιατέλα και παίρνει ο καθένας όσο θέλει, για να μήν κάθεται το μέλι στον πάτο και ανεβαίνει το αμύγδαλο!
Να είστε πάντα γλυκείς και μελωμένοι!
Μια κουταλίτσα είναι ότι πρέπει για να πάρουμε δυνάμεις και να συνεχίσουμε την μέρα μας.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ και με καρύδια...
Φιλάκια πολλά!!!
Πως θα γίνει να πάρω την αντιπροσωπεία από αυτό το Βιάγκρα της Ανάφης;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπόσχομαι ότι θα κάνω και διαφήμιση με junk mail και ότι άλλο χρειάζεται... :-)
Να το φέρεις το γλυκό νουνά, για να δούμε πως είναι.
@Natasa
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια κουταλίτσα δεν φτάνει αλλά τη δύναμη μας τη δίνει. Είναι πολύ ωραίο πάνω από γιαούρτι ή παγωτό!
@Στυλιανος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτελάκι, θα το φέρω και θα πάθεις λα λα είναι πάρα πολύ ωραίο γλυκό και διαφορετικό χχχχ
Aμύγδαλα από την αμυγδαλιά μου και φρέσκο θυμαρίσιο μέλι στο υπόγειο στραγγίζει αργά αργά για να γεμίσει τις γυάλες για φίλους και συγγενείς! Θα το φτιάξω μόλις περάσει ο καύσωμας που με έχει διαλύσει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Lila
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχερούλα, έχεις τα καλύτερα!
Η ζέστη μας έχει τσακίσει όλους και θα συνεχισθεί λέειιιιι
αμυγδαλα με μέλι και σουσάμι είναι απ΄τα αγαπημένα μου και Αθήνα βρίσκαμε στα πανηγύρια που φυσικά τα τσάκιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή βδομάδα :)
Και έχω και αμύγδαλα και μου φέρανε και μέλι από τη Στενή Ευβοίας. Ωραία ιδέα για πάνω από παγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι είχα γράψει το πρωί και χάθηκε ας το επαναλάβω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί εγώ ήξερα κάτι άλλο για κουφέτο;;;αν το ήξερα αυτό θα το είχα φτιάξει πέρσι στο γάμο του γιου μου.
Το βαζάκι μαζί με το πετσετάκι υπέροχο!!!
Καλά να περνάς.
@και λοιπόν? E allora?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ λατρεύω μέλι αμύγδαλα και σουσάμι!
@Big mama
ΑπάντησηΔιαγραφήοπότε έτοιμο το γλυκάκι!
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κουφέτο είναι παραδοσιακό γλυκό γάμου, Μήλου, Σαντορίνης και Ανάφης, στη Μήλο το κάνουν με κόκκινη κολοκύθα για γλυκό + τα άλλα υλικά!
Πετσετάκι γιαγιάς! Σ ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια! Και συ να περνάς καλά!
Αυτά τα παραδοσιακά γλυκάκια είναι υπέροχα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@manousina
ΑπάντησηΔιαγραφήmmmmmmτοχω τσακίσει!!!!