Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Ίσως ένα από τα πιο υγιεινά και γευστικά πρωινά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξυπνά στους περισσότερους από εμάς γλυκές μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια. 

Σκεύη: μια πλαστική λεκάνη για το ζύμωμα και ένα ανοιχτό ταψί (λαμαρίνα).

Υλικά
(Υλικά για περίπου 12 κουλουράκια)
• αλεύρι σκληρό (μπλέ) 10 κουταλιές της σούπας
• αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο) 10 κουταλιές της σούπας
• νερό 2 φλιτζάνια του τσαγιού
• λάδι 2 κουταλιές της σούπας
• ξηρή μαγιά 1 φακελάκι
• ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
• αλάτι 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά
• ένα φακελάκι σουσάμι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη τις οποίες πρώτα, έχουμε διαλύσει στο ένα από τα δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το λάδι και το δεύτερο φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα που να μην κολλάει στο χέρι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό.
Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Μετά το φούσκωμα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρές μερίδες –κάθε μια όσο η χούφτα μας- το οποίο πλάθουμε δημιουργώντας μακρόστενα μπαστουνάκια. Τυλίγουμε κάθε μπαστουνάκι σε σχήμα κουλουριού και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα.
Όταν τελειώσει η τοποθέτηση, αλείφουμε κάθε κουλούρι με νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου και στη συνέχεια πασπαλίζουμε από επάνω το σουσάμι.
Φουρνίζουμε για 20 με 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουλούρια, σε θερμοκρασία 180 - 200 βαθμών, σε φούρνο με αέρα.

4 σχόλια: