Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Banana bread

Καλησπέρες καλησπέρες!

Κρύο και γλυκάκι πάνε μαζί!

Banana bread! λοιπόν ή κέικ μπανάνας ελληνιστί! Αγαπημένη λιχουδιά, εύκολη γρήγορη και θρεπτική! Συνταγή της πρώην πεθεράς Donna Marie και αγαπημένης πια φίλης!

Η πρώτη επαφή με την Ντάνα ήταν καφεδάκι μαζί με κέικ μπανάνας! Και η συνάντηση πήγε πολύ καλά!

Αργότερα, έμαθα να το φτιάχνω κι εγώ και να το απολαμβάνω μαζί με φίλους, εκείνα τα πρωινά ή απογεύματα που θέλεις ένα γλυκάκι βρε παιδί μου.

Η μπανάνα είναι μια φυσική θεραπεία για πολλά προβλήματα. Όταν συγκριθεί με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το διπλάσιο του σε υδατάνθρακες, τρεις φορές το φώσφορο, πέντε φορές τη βιταμίνη Α και το σίδηρο, και οι άλλες δύο φορές περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Είναι επίσης πλούσιa σε κάλιο και είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα.





 Κέικ Μπανάνας ή Banana Bread

Υλικά



  • ½ φλιτζάνι  βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνι μπανάνες λειωμένες με το πιρούνι (περίπου 3 μπανάνες πολύ ώριμες)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κ.γ. κανέλα
  • 1κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. καρύδια κοπανισμένα
* Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φαρίνα 


Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βουτυρώνουμε μία φόρμα ψωμιού ή κέικ.


Ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά, τις μπανάνες και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μπολ.


Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας έτσι ώστε να το μείγμα να ενσωματωθεί και χτυπάμε πολύ λίγο με μίξερ χειρός. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά  *ανάλογα το φούρνο-, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!


* Πρέπει να είναι τραγανό από έξω και όχι στεγνό μέσα.



Συνταγή Νο 2 Mary Berry



  • 225 γρ. φαρίνα
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
  • 1 κ.γ. Baking Powder
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι



1. Προεργασία: Βγάλτε το βούτυρο απ’ το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ετοιμάσετε τα υλικά για να μαλακώσει και λίγο πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία, βάλτε τον φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λιώστε τις μπανάνες με το πιρούνι.

2. Βουτυρώστε τη φόρμα που θα κάνετε το κέικ και επενδύστε τη με λαδόκολλα ή χαρτί σιλικόνης για ευκολία

3. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπήστε με μίξερ χειρός ή στη κουζινομηχανή για 2 λεπτά

4. Ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε το, δώστε του ένα χτύπημα στον πάγκο να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα και βάλτε τη στο φούρνο στους 180ºC

5. Στα 50’, βάλτε ένα αιχμηρό μαχαίρι στο κέικ και εφόσον βγαίνει 
καθαρό, είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το για άλλα 5-10’.



6. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε τη φόρμα με το κέικ απ΄τον φούρνο, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια αφαιρείτε το κέικ με το χαρτί. Βγάζετε το χαρτί και ακουμπάτε το κέικ πάνω σε μια σχάρα που αερίζεται, προκειμένου να έρθει σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου.






Το συνοδεύουμε με καφέ ή τσάι αλλά και ένα παλαιωμένο port, Niepoort LBV 2003 θα του πήγαινε γάντι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου